

AUTYZM W POLSCE autorstwa Agnieszka Pocielej
W czwartkowe popołudnie, 25 października w naszej szkole można było usłyszeć francuskie śpiewy i konwersacje. Wszystko to za sprawą Ósmoklasistów, którzy przygotowali występ dla swoich Rodzin. Zaprezentowali swoje umiejętności aktorskie i językowe.
Spotkaliśmy samego Napoleona Bonaparte, ekscentrycznego Yves Saint Laurent, charyzmatyczną Coco Chanel oraz najpiękniejsze modelki, prezentujące wieczorową kolekcję Haute Couture.
Podsłuchaliśmy o czym rozmawiają w kawiarni piękne paryżanki. Stylową taksówką zwiedziliśmy stolicę Francji, gdzie spotkaliśmy typowego Francuza i świetnego mima. Przyglądaliśmy się również znakomitej grze w „boules”. Podziwialiśmy przy pracy wyśmienitych kucharzy ze szkoły Cordon Bleu!
Nie zabrakło sław ze świata sportu! Zaszczycili nas swoją obecnością Alberto Tomba oraz Zinédine Zidane.
Na zakończenie spotkania uczniowie wraz z Rodzicami rozwiązali quiz językowy i skosztowali specjałów kuchni francuskiej.
Gratuluję Uczniom udanego występu! Zaś wszystkim Gościom serdecznie dziękuję za przybycie.
Merci beaucoup
W dniu 19 października w Łące odbyły się sztafetowe biegi przełajowe na szczeblu powiatu i rejonu (powiat pszczyński i cieszyński). Do zawodów awansowała sztafeta naszych dziewcząt po zdobyciu I MIEJSCA we wcześniej rozgrywanych biegach na szczeblu naszej gminy. Startowały w składzie: Magdalena Baniak, Wiktoria Sołtys, Aleksandra Baniak, Anna Bąk, Amanda Rozmus, Daria Szłapa. Tym razem udało się dziewczętom powtórzyć swój sukces. Stanęły na I MIEJSCU podium, co dało im zasłużony awans do zawodów wojewódzkich!!! Gratulacje i wielkie podziękowania za ducha walki i ogromny wysiłek każdej z dziewcząt w tak wyczerpującej konkurencji.
„Z wizytą w piekarni ”
Wyjście do piekarni było poprzedzone lekcjami o tematyce „Skąd się bierze chleb”, na których uczniowie mogli zapoznać się z procesem powstawania pieczywa, do czego służą różne produkty, co można
z nich zrobić oraz jak ważne miejsce zajmuje w piramidzie żywienia chleb zwłaszcza ciemny.
Podczas wizyty w piekarni uczniowie zapoznali się z poszczególnymi fazami pieczenia chleba. Na zakończenie wizyty zostali poczęstowani pysznymi pączkami i bułeczkami.
Serdecznie dziękujemy państwu Urbańczyk za gościnność i bardzo
miłą atmosferę .