Dbamy o zdrowie

Rok szkolny 2021-2022

E -uzależnienia – kliknij

Ogólnopolski program profilaktyki czerniaka – kliknij

Zielone śniadanie na Powitanie Wiosny 2022 – kliknij, kliknij

Od wielu lat działania naszych placówek ukierunkowane są na propagowanie zdrowego stylu życia i umiejętności aktywnego spędzania wolnego czasu. Wiele akcji,  imprez, zawodów sportowych  na stałe weszło do naszego kalendarza. Działania związane z Programem Szkoły Promującej Zdrowie w latach 2013-2015 udokumentowane zostały na blogu klik.

Rok szkolny 2019 – 2020

Podziel się jabłkiem 2019 – kliknij, kliknij

Rok szkolny 2018 – 2019

Zielone Śniadanie na Powitanie Wiosny 2019 – kliknij.

Tradycyjnie Bezpieczni na Śląsku – Wojewódzka Inauguracja akcji „Bezpieczne Ferie na Śląsku 2019” – klknij.

Zabawy na śniegu – kliknij, kliknij.

Andrzejkowy Turniej Tenisa Stołowego

Tydzień Profilaktyczny 2018

Kiszenie kapusty w Kaniówce

Kanapki w 2a

Program profilaktyczny – Mamy wybór, nie palimy

Podziel się jabłkiem 2018 – druga a druga b

Trzecioklasiści w ogrodzie warzywnym

Rok szkolny 2017-2018

Pszczyńska Spartakiada 2018

Finał Czwartków  Lekkoatletycznych

Zdrowe ABC w kl. 1a

Wisenne kanapki w kl.2

Zielone śniadanie na powitanie wiosny 2018

Nie dokarmiaj smoga! 

Szkolny turniej mikołajkowo – świąteczny tenisa stołowego

Mikołajkowe rozgrywki w 3b

Podziel się jabłkiem 2017  i   tu

Dzień Ziemniaka 2017

A jak arbuz

Rok szkolny 2016/2017

Pszczyńska Spartakiada Młodzieży 2017

Dzień Dziecka z  Mundurem 2017

Aktywne spędzanie wolnego czasu w kl. 1-3

Zielone śniadanie na powitanie wiosny 2017

Jak należy się odżywiać, być zdrowym kl 2b

Warsztaty smogowe 2017
Walentynki pyszne, zdrowe, kolorowe w 2a
Warsztaty kulinarne 3c w Patio Gusto

Bezpieczne ferie w świetlicy 2017
Z policją o bezpieczeństwie
Świąteczna olimpiada
Mikołajkowy Turniej Tenisa 2016
Śniadanie daje moc
Dzień Ziemniaka  i tutaj
Podziel się jabłkiem i tutaj
My nie gryziemy i tutaj
Śmiech to zdrowie 2016
Akcja Marchewka 2016
Sok marchewkowy w świetlicy
Owocowo w świetlicy
Ziemniakowo, ogniskowo

Rok szkolny 2015/2016,  2014/2015, 2013/2014 przygotowania do zdobycia certyfikatu Sląskiej Szkoły Promującej Zdrowie

Dzień Sportu 2016
Pszczyńska Spartakiada Młodzieży 2016

Blog szkoły promującej zdrowie

Apetyt na zdrowie – blog szkoły promującej zdrowie  –                             IX 2013 – VI 2016

Program Szkoły Promującej zdrowie

 Apetyt na zdrowie – program działań na lata 2013 – 2016

Harmonogram apetyt na zdrowie – program działań na rok szkolny 2013 – 2014

11 marca 2013 roku zespół koordynujący przedstawił Radzie Pedagogicznej  program APETYT NA ZDROWIE do konsultacji. Rozpoczęły się prace nad harmonogramem działań.

W lutym 2013 roku trwają intensywne prace nad konstruowaniem programu SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE na bazie przeprowadzonej diagnozy oraz zgodnie z wytycznymi programu.

W styczniu 2013 roku zostało przeprowadzone badanie ankietowe wśród losowo wybranej grupy uczniów. Badanie miało na celu określenie najważniejszych wyzwań i kierunku działań w zakresie promocji zdrowia.

W listopadzie 2012 roku przeprowadzone zostało badanie ankietowe na losowo wybranej grupie rodziców, w celu zdiagnozowania stanu faktycznego oraz potrzeb i oczekiwań w zakresie promocji zdrowia w naszej szkole.

We wrześniu  2012 roku Szkoła Podstawowa nr 10 w Piasku zgłosiła uczestnictwo w programie: SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE. Tym samym rozpoczął się okres przygotowawczy. Dyrektor szkoły powołał zespół koordynujący w składzie: Anna Granatyr-Spychała, Mariola Jaworska, Jadwiga Mazurczyk oraz Beata Skrzypiec. W bieżącym roku szkolnym powołany zespół systematycznie uczestniczy w szkoleniach w ośrodka METiS w Katowicach i uczy się, jak tworzyć szkołę promującą zdrowie, jak konstruować programy z zakresu promocji zdrowia oraz edukacji zdrowotnej.

 Akademia Zdrowego Przedszkolaka
Akcja  „Z Janem Brzechwą o zdrowiu”-akcja jesień
Podróż do krainy pełnej zdrowia- akcja jesień
Eko Kraina –akcja zima

Przedszkolak wie, jak zachować się na drodze
Jak wąż pomaga Maluszkom w bezpiecznym spacerze?
Warzywa i owoce w sklepie i na straganie
Święto Ziemniaka
Do czego służy apteka?
Akcja „Zdrowy ząbek”
Z mamą, tatą na sportowo
Przedszkolacy uwielbiają zabawy na świeżym powietrzu
Strażacy dbają o nasze bezpieczeństwo
Konkurs „Bezpieczna droga”
Bezpieczeństwo na drodze

Co robimy w Przedszkolu? – Co  robimy w przedszkolu w ramach programu „Akademia Zdrowego Przedszkolaka” w roku szkolnym 2013 – 2014

Zdrowie jest smaczne

W roku szkolnym 2012 / 2013 bierzemy udział w akcji Zdrowie jest smaczne. Tutaj przeczytacie więcej. W ramach akcji nasze Panie kucharki uczestniczyły w warsztatach kulinarnych, czego rezultatem jest wiele nowych dań w szkolnej stołówce m. in. kasza jaglana; przeprowadziliśmy także akcję pod hasłem „Odczarowujemy szpinak”, w stołówce pojawił się szpinak z makaronem.  Rodzice mogli spotkać się z dietetykiem na bezpłatnych konsultacjach. W szkole zorganizowaliśmy Szkolny Konkurs Sałatkowy i jego  laureaci reprezentowali naszą szkołę na Przeglądzie Mała Chochla na rynku pszczyńskim w ramach Maszkiety 2013. Poświęciliśmy prelekcję dla rodziców problemowi przekąsek dla dzieci oraz pediatra proponował zdrową dietę dla dziecka.
23 maja 2013 r.odbyły się w ramach akcji ZDROWIE JEST SMACZNE zajęcia ruchowe z zakresu zumby, fitnesu i animacji. Więcej tutaj.

Zapraszamy do odwiedzin strony ZDROWIE JEST SMACZNE.

Szkoła Promująca Zdrowie – Warto wiedzieć

 

1. Wiedza o samym sobie. Oznacza to konieczność zrozumienia wszystkich podstawowych zasad funkcjonowania organizmu, w takim stopniu, aby człowiek umiał oceniać stan swojego zdrowia, prawidłowo interpretować różne dolegliwości i co najważniejsze, aby posługując się tą wiedzą umiał uprawiać strategię zdrowego stylu życia, planować i realizować różne przedsięwzięcia wyprzedzające chorobę, nie dopuszczać do zachorowań, przewidywać, wybiegać myślą w przeszłość, nie tylko unikać choroby, ale wspomagać zdrowie.

2. Utrzymywanie sił obronnych w stałej gotowości. Takie postępowanie opiera się na 4 zasadach:
Niedopuszczanie do zachowań, które mają bezpośredni wpływ na obniżenie bariery immunologicznej (lekomania, palenie papierosów, alkohol, narkotyki, itp.)
Postępowanie w sposób wzmacniający siły obronne (właściwe odżywianie, systematyczna aktywność fizyczna, hartowanie ciała, itp.)
Umiejętne postępowanie podczas różnych chorób i dolegliwości, by nie tylko nie spowodowały one niekorzystnych następstw, ale aby wykorzystać je dla wzmocnienia organizmu (leki, medycyna naturalna, itp.)
Pogłębianie umiejętności wykorzystania naszych sił psychicznych (autopsychoterapia)

3. Nie nadużywanie leków. Podstawą tej zasady jest stosowanie leków tylko w sytuacji, gdy jest to konieczne i to pod kontrolą lekarza.

4. Utrzymywanie wszechstronnej aktywności fizycznej. Odpowiednio częsty i intensywny ruch pozwala na wzmocnienie organizmu i zachowanie właściwej tężyzny fizycznej i psychicznej.

5. Prawidłowe odżywianie się. Należy stosować się tutaj do kilku prostych zasad:
Trzeba jeść tylko tyle, ile się zużywa
Maksymalne wyeliminowanie z diety tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi oraz produktów wysokoprzetworzonych, np. cukru, soli, białej mąki.
Spożywanie dużych ilości warzyw i owoców
Ograniczenie spożycia potraw o wysokiej ilości cholesterolu

6. Hartowanie się. Chodzi tutaj o świadome, planowe poddawanie swego ciała i psychiki różnego rodzaju bodźcom, czasem nawet ekstremalnym, by wzmocnić się, przygotować do sytuacji trudnych, uodpornić się na ekstremalne bodźce w sferach: fizycznej, psychicznej i społecznej.

7. Rozwijanie umiejętności walki ze stresem. Polega to na umiejętności rozróżniania „dobrego” i „złego” stresu i stałego uczenia się sterowania swoimi reakcjami, ograniczanie i eliminowanie wpływu bodźców negatywnych, ale też na pełniejsze ich wykorzystanie. Mają tu zastosowanie wszelkie techniki psychoterapeutyczne, m.in. trening asertywności, umiejętność relaksacji i odreagowywania negatywnego stresu, także poprzez wysiłek fizyczny.

8. Wyeliminowanie nałogów. Mamy tu na myśli wszelkie działania mające na celu zachęcenie ludzi do pozostawania wolnym od nałogów i podejmowania wysiłku ich porzucenia. Kluczem do sukcesu jest motywacja i wsparcie.

9. Życzliwość dla innych. Jest to jeden z podstawowych wymiarów społecznego wymiaru zdrowia. Inaczej mówiąc, zdrowym społecznie jest ten, kto czyni dobro, jest życzliwym dla innych, zna wartość pojęć: tolerancja i kompromis i posługuje się nimi w praktyce, będąc jednocześnie asertywnym. Działanie w naszym Stowarzyszeniu jest bardzo dobrym sposobem na pielęgnowanie i rozwijanie tych cech.

10. Zachowanie postawy copingowej. Coping to z ang. dawanie sobie rady w życiu. Jest to reguła zamykająca w sobie pozostałe. Człowiek prowadzący zdrowy styl życia to taki, który jest o.k., życiowy optymista, odbierany przez innych jako człowiek sukcesu. Dzięki temu jest osobą atrakcyjną dla innych, posiadającą wielu przyjaciół. Jest mu po prostu łatwiej żyć.
Zbigniew Cendrowski

 

Szkoła z klasą!

Font Resize
Kontrast