Jadłospis w przedszkolu

Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457

   12.02.2024 -16.02.2024

 Poniedziałek Chleb pszenny z masłem (1,7); szynka*; ogórek konserwowy*; herbata z cytryną; jabłko Grochówka (6,9); Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym(1,7); kompot Actimel(7); Paluchy kukurydziane
Wtorek Kółeczka zbożowe z miodem i mlekiem(1,7) wek z masłem(1,7);  pomidor ze szczypiorkiem; herbata z cytryną; gruszka Zupa z fasolką szparagową(6,7); gulasz z warzywami(1,9); kasza bulgur(1); woda z sokiem Banan „popisany” polewą czekoladową(7);
Środa Chleb pszenny z masłem (1,7) pasta z makreli wędzonej(3,4,7); herbata z cytryną; kiwi Zupa pomidorowa z makaronem(7,9); jajko gotowane w sosie koperkowym(1,3,7);
ziemniaki; marchewka baby; kompot
Chleb krajan z masłem(1,7); ser żółty(7); rzodkiewka; herbata z sokiem
Czwartek Chleb razowy z masłem ziołowym(1,7), szynka mielona*, kawa zbożowa z mlekiem(1,7); melon Rosół z ryżem(9); Kotlet wieprzowy(1,3);
ziemniaki; buraki; kompot
Kisiel z jabłkiem; sucha rurka maślana(1,3,7);
Piątek Chleb pszenny z masłem(1,7); pasta z łososia(3,4,7); herbata z cytryną; pomarańcza Zupa jarzynowa(7,9);
ryż na mleku z jabłkiem(7); woda z sokiem
Sałatka owocowa

  19.02.2024 – 23.02.2024

Poniedziałek Chleb razowy z masłem (1,7); pasta jajeczna (3,7); kakao(7); jabłko Zupa pieczarkowa
z ziemniakami(7,9), Raviolini z cebulką i szynką(1,3,*); surówka z kapusty kiszonej; kompot
Granola z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym(1,7);
Wtorek Zupa mleczna z płatkami owsianymi(1,7); wek z masłem(1,7); polędwica drobiowa*; rzodkiewka; herbata z cytryną, banan Rosół z lanym ciastem(1,3,9);pieczeń wieprzowa z sosem(1,7); ziemniaki; surówka colesław(7); kompot Wafle ryżowe z polewą malinową(7);
mus owocowy
Środa Kanapki wykonywane przez dzieci: chleb razowy z masłem(1,7); jajko gotowane(3); szynka z kurczaka*; papryka; pomidor; ogórek kiszony; herbata z cytryną; mandarynka Zupa ogórkowa z ziemniakami(1,7,9); pierogi z serem(1,3,7); sos truskawkowy(7); woda z sokiem Wek z masłem(1,7); kiełbasa podsuszana*; sałata zielona; herbata owocowa
Czwartek Bułka pszenna z masłem (1,7); szynka wieprzowa*; ogórek zielony; herbata z cytryną ; pomarańcza Barszcz ukraiński(4,7,9); risotto z warzywami i kurczakiem(9); kompot Kasza manna na mleku z sokiem malinowym(1,7)
Piątek Chleb pszenny z masłem (1,7), pasta z żółtego sera (3,7); kawa zbożowa z mlekiem(1,7), marchewka Krem z selera z grzankami(1,7,9; ryba smażona(1,3,4), ziemniaki, kapusta kiszona zasmażana(1); napój miodowo-cytrynowy Drożdżówka(1,3,7); Herbata owocowa

Alergeny występujące w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy.

Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,

Szkoła z klasą!

Font Resize
Kontrast