Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457
27 .10.2025 – 31.10.2025
| Poniedziałek | Chleb pszenny z masłem (1,7); pasta z fileta z makreli w pomidorach (3,4); herbata owocowa; pomarańcza | Zupa ryżowa(6); Chłopskie jadło(*); kompot |
Actimel(7); chrupki kukurydziane kręcone; |
| Wtorek | Zupa mleczna z płatkami ryżowymi(7); Chleb razowy z masłem(1,7); polędwica z indyka; ogórek; herbata z cytryną; ananas | Rosół z makaronem(1,3,9); Pieczeń wieprzowa(1); ziemniaki, kapusta czerwona; woda z sokiem | Kisiel z owocami liofilizowanymi; ciastka kruche(1,3,7); |
| Środa | Chleb pszenny z masłem (1), frankfurterki*; ketchup*; herbata z cytryną; kiwi | Zupa jarzynowa(1,6,7); ratatouille z kurczakiem; ryż basmati; kompot | Granola z serkiem waniliowym i sosem truskawkowym(1,7) |
| Czwartek | Płatki kukurydziane z mlekiem(7); chleb orkiszowy z masłem (1), polędwica sopocka*; rzodkiewka; herbata z cytryną, gruszka | Grochówka (6,9); knedle ze śliwką, jogurtem, cynamonem i cukrem(3,7); Woda |
Wek z masłem(1,7); pomidor; szczypiorek; herbata owocowa |
| Piątek | Chleb pszenny z masłem (1,7); słodka rozpusta dla dzieci(7); kawa zbożowa z mlekiem(1,7); banan | Zupa z soczewicy(6,7); Kotlet rybny(1,3,4); Ziemniaki; colesław(7); Napój miodowo-cytrynowy | Mus warzywno-owocowy; Wafle ryżowe |
3.11.7025-7.11.2025
| Poniedziałek | pszennyz masłem ziołowym(1); kiełbasa krakowska*; ogórek kiszony; herbata z cytryną; melon | Zupa ziemniaczana(*,9); raviolini z sosem serowo – brokułowym(1,7); kompot | Kasza manna na mleku z sokiem(1,7); |
| Wtorek | Kanapki wykonywane przez dzieci: Chleb orkiszowy z masłem(1,7), pomidor; ser żółty(7); ogórek; rzodkiewka; szynka*; kawa zbożowa z mlekiem(1,7); jabłko | Zupa babuni(7); risotto mięsno-warzywne(9); Woda z sokiem |
Drożdżówka z serem (1,3,7); napój miodowo- cytrynowy |
| Środa | Bułka pszenna(1,7); Sałata zielona; kiełbasa kminkowa*; herbata owocowa; pomarańcze | Rosół z kaszą manną (1,9); bitki ze schabu(1); ziemniaki; surówka z fasolką szparagową(6); kompot | Budyń(7); Podpłomyki zbożowe(1); sok owocowy |
| Czwartek | Strucla z masłem(1,7); miód; mleko(7); gruszka | Zupa pomidorowa z makaronem(1,7,9); zrazy (1,3,7,*); ziemniaki; surówka z pekinki z sosem czosnkowym(7); kompot |
Deser tęczowy; |
| Piątek | Chleb pszenny z masłem(1); twaróg waniliowy(7); kakao(7); banan | Barszcz ukraiński(1,6,7); Ryba smażona (3,4), ziemniaki, kapusta kiszona zasmażana (1), woda z cytryną | Chleb pszenny z masłem(1,7); Wątrobianka*; ogórek kiszony; herbata owocowa |
Alergeny występujące w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy, kmin rzymski.
Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,