Jadłospis w przedszkolu

18.09.2017-22.09.2017

Chleb pszenny i graham z masłem (1,7), szynka*, pomidor, herbata z miodem i cytryną; jabłko Zupa brokułowa (7);
Knedle z owocami, masłem i cukrem (7);
kompot
Chipsy owocowe;
woda z sokiem
Chleb pszenny i graham z masłem (1,7) twaróg z szczypiorkiem i rzodkiewką (7), herbata z miodem i cytryną; winogrona Rosół z lanym ciastem(3);Gulasz wieprzowy, kasza gryczana, bukiet warzyw; kompot Baton granola owsiany (1); herbata owocowa z cukrem
Kasza manna na mleku (1,7), wek z masłem (1,7) i dżemem wiśniowym, herbata z miodem i cytryną; nektaryna  

Żurek śląski z kiełbasą (1,7);Jajko w sosie koperkowym (3), ziemniaki, surówka z marchewki; kompot

Sezamki (10), herbata zielona z cytryna i cukrem
Chleb pszenny z masłem(1,7); frankfurterki grzana*, ketchup dla dzieci, herbata z miodem i cytryną; śliwki Barszcz zabielany z ziemniakami (7);
Risotto; kompot
Cynamonka (1,3); herbata owocowa z miodem
Chleb pszenny i graham z masłem (1,7), pasztet*, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną; brzoskwinia Zupa pieczarkowa z makaronem (1,7),Kotlet rybny (1,3,4), ziemniaki, kapusta kiszona zasmażana; kompot Budyń waniliowy (7);sok

25.09.2017-29.09.2017

Chleb graham z masłem (1,7), ser żółty(7),  papryka czerwona; kakao z miodem; jabłko Zupa pomidorowa z kuleczką (1,7);
Łazanki z kiełbasą (1); kompot
 Chrupki kukurydziane kręcone;

Mus Kubuś

Chleb pokrzywowy z masłem (1,7), jajko w sosie jogurtowym (3,7), herbata z miodem i cytryną; banan Zupa ogórkowa z ziemniakami (7);
Paprykarz drobiowy, ryż brązowy;
kompot
Chleb pszenny z masłem (1,7), pomidor ze szczypiorkiem; herbata owocowa z cukrem
Bułka grahamka z masłem (1,7), polędwica drobiowa*, sałata zielona, kawa zbożowa z cukrem; morele Zupa fasolowa (6,7);
Podudzie z kurczaka, ziemniaki, mizeria (7); kompot
Wafle kukurydziane, powidła; woda mineralna
Chleb pszenny i graham z masłem (1,7), serek waniliowy,  herbata z miodem i cytryną; gruszka Rosół z makaronem (1,3);Kluski śląskie, gulasz wołowy, kapusta czerwona;
kompot
Drożdżówka z jabłkiem (1,3);
Herbata owocowa z miodem
Chleb pszenny i graham z masłem (1,7)
Pasta z tuńczyka (3,4), herbata z miodem i cytryną;
nektaryna
Zupa babuni (7);Pierogi z serem i sosem truskawkowym (1,7);
kompot
Ciastka kruche; herbata
owocowa z miodem

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.

Szkoła z klasą!