Jadłospis w przedszkolu

17.04.2017 – 21.04.2017

Poniedziałek

PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY

Wtorek
Chleb pszenny z masłem (1,3,7), serek Almette z ogórkiem (7); herbata z miodem i cytryną; jabłko

Zupa jarzynowa na maśle (7),
Pyzy z mięsem i cebulką*; kompot

Wafle tortowe (1), powidła śliwkowe;
Woda z sokiem

Środa
Kasza manna na mleku (1,7), pieczywo pszenne i graham z masłem (1,3,7), polędwica drobiowa, pomidor, herbata z miodem i cytryną; rodzynki

Rosół z lanym ciastem (3), gulasz wieprzowy,  ziemniaki, marchewka;
kompot

Strucla z masłem (1,7); Herbata owocowa z miodem

Czwartek
Chleb pszenny i graham z masłem (1,3,7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3), herbata z miodem i cytryną; jabłko

Zupa ogórkowa z ziemniakami (7), Przysmak
leśniczego (1); kompot

Cynamonka (1,3);
Herbata owocowa z miodem

Piątek
Chleb pszenny i graham z masłem (1,3,7), ser żółty (7), papryka czerwona, herbata z miodem i cytryną; banan

Barszcz czerwony z makaronem (1,3,7),
Kotlet rybny (1,3,4), ziemniaki, kapusta biała gotowana;
kompot

Budyń (7), Herbatniki wielozbożowe (1,3,7);
Soczek

 

 

24.04.2017 – 28.04.2017

Poniedziałek

Chleb pszenny i graham z masłem (1,3,7), kiełbasa podsuszana*, ogórek kiszony, herbata z miodem i cytryną; morela suszona

Kapuśniak;
Makaron pene z kurczakiem i sosem śmietanowym (1,3,7);
kompot

Ciasteczka Sante z żurawiną (1,7),Herbata owocowa z miodem

Wtorek

Płatki owsiane na mleku (1,7), wek z masłem (1,3), pomidor, herbata z miodem i cytryną; żurawina

Zupa pomidorowa z ryżem (7);
Kotlet mielony (1,3), ziemniaki, fasolka szparagowa (6);
kompot

Kisiel, herbatniki (1,7) jabłko

Środa
Chleb pszenny i cebulowy z masłem (1,3,7), pasta z szynki*, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną; mandarynka

Zupa meksykańska (6)
Pieczeń wieprzowa, ziemniaki, sałata zielona ze śmietaną (7); kompot

Sucha rurka (1), Jogurt owocowy (7)

Czwartek

Chleb graham z masłem (1,3,7), kabanosy*, rzodkiewka, herbata z miodem i cytryną; jabłko

Rosół z makaronem (1,3);
Kasza bulgur (1), gulasz wieprzowy, kalafior;
kompot

Koktajl malinowy (7), chrupki kukurydziane

Piątek
Chleb pszenny i graham z masłem (1,3,7), pasta z makreli ze szczypiorkiem (4), herbata z miodem i cytryną; gruszka

Zupa jarzynowa z ziemniakami (7),
Ryż biały na mleku z sosem truskawkowym (7);
kompot

Wek z masłem i jajkiem (1,3,7),
Herbata owocowa z cukrem

 

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.

Szkoła z klasą!