Jadłospis w przedszkolu

 

 

10.07.2017-14.07.2017

Dzień Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Chleb pszenny z masłem (1,7), jajko gotowane (3), pomidor, herbata z cukrem i cytryną; ananas Zupa gulaszowa;Placki ziemniaczane (3);kompot Mus owocowy; herbatniki wielozbożowe (1,7)
Wtorek Chleb graham z masłem (1,7), szynka gotowana*, papryka czerwona, herbata z cukrem i cytryną; nektaryna Zupa ogórkowa z ziemniakami (7); makaron pene z kurczakiem i sosem śmietanowym (1,3,7); kompot Cynamonka (1,3,7); herbata owocowa z miodem
Środa Płatki owsiane na mleku (1,7), wek z masłem (1,3,7), polędwica sopocka*, rzodkiewka, herbata z miodem i cytryną; jabłko Rosół z makaronem (1,3);kotlet drobiowy (1,3), ziemniaki, mizeria (7); kompot Belvita (1,3,7); herbata owocowa z miodem
Czwartek Chleb pokrzywowy z masłem (1,7), pasztet*, pomidor, herbata z cukrem i cytryną; morela Zupa fasolowa (6,7);Gulasz wieprzowy, kasza gryczana, ogórek kiszony; kompot  Galaretka owocowa, biszkopty (1,3,7)
Piątek Chleb pszenny z masłem (1,7), twaróg waniliowy (7), herbata z miodem i cytryną; arbuz Zupa ogórkowa (7);
Ryba smażona (1,3,4), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej; kompot
Drożdżówka (1,3,7), herbata owocowa z miodem

17.07.2017 – 21.07.2017

Poniedziałek Chleb graham z masłem (1,7), pasta z szynki (*,7), ogórek, herbata z miodem i cytryną; jabłko Zupa pomidorowa z ryżem (7);
Pyzy z mięsem i cebulką (1,3); kompot
Ciastka kruche (1,3,7), Herbata owocowa z miodem
Wtorek Wek z masłem (1,3,7), kiełbasa kminkowa*, rzodkiewka, herbata z cukrem i cytryną; nektaryna Zupa ziemniaczana (7);
Makaron z sosem truskawkowym (1,3,7); kompot
Strucla z masłem (1,3,7);Kakao (7)
Środa Chleb pszenny z masłem i serem żółtym (1,7), pomidor, herbata z miodem i cytryną; morela Rosół z lanym ciastem (3); Kotlet mielony (1,3), ziemniaki, sałata zielona ze śmietaną (7); kompot Sezamki;Napój miodowo – cytrynowy
Czwartek Chleb pszenny z masłem (1,7), grzane kiełbaski orawskie*, ketchup, herbata z miodem i cytryną; brzoskwinia Krupnik;
Podudzie z kurczaka, ziemniaki, buraki;

kompot

Actimel;słomka ptysiowa
Piątek Chleb cebulowy (1,7), pasta z tuńczyka (4), herbata z miodem i cytryną; arbuz Barszcz czerwony z uszkami (1,3,7),
Kotlet jajeczny (1,3), ziemniaki, sałatka z pekinki; kompot
Budyń (7), biszkopty (1,3,7);

Sok

24.07.2017 – 28.07.2017

Poniedziałek Chleb pszenny z masłem (1,7), serek naturalny (7), ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną; gruszka  

 

Zupa jarzynowa (7);Kluski na parze z sosem czekoladowym (1,3,7); kompot

 

Koktajl malinowy (7), sucha rurka (1)

Wtorek Płatki kukurydziane z mlekiem (7), wek z masłem (1,3,7), polędwica drobiowa*, herbata z miodem i cytryną; nektaryna Zupa koperkowa z ziemniakami; Risotto mięsno -warzywne (9); kompot Kisiel, słomka ptysiowa (1)
Środa Chleb pszenny z masłem (1,7), jajecznica ze szczypiorkiem (3,7), herbata z miodem i cytryną; jabłko Zupa pieczarkowa z makaronem (1,3,7);
Eskalopki drobiowe (3), ziemniaki, fasola szparagowa (6); kompot
Mus owocowy, chrupki kukurydziane
Czwartek Chleb pszenny z masłem (1,7), szynka gotowana*, sałata zielona; herbata z miodem i cytryną; morela  

 

Zupa ziemniaczana (7);Przysmak leśniczego (1); kompot

 

Jogurt owocowy (7),Biszkopty (1,3,7)

Piątek Chleb graham z masłem (1,7), twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem (7), kakao z miodem (7); banan Zupa kalafiorowa (7);Kotlet rybny (1,3,4), ziemniaki, kapusta gotowana; kompot Wek z masłem (1,7); pomidor i szczypiorek; herbata owocowa z miodem

31.07.2017

Dzień Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Chleb pszenny z masłem (1,7), kiełbasa krakowska*, pomidor; herbata z miodem i cytryną; brzoskwinia Zupa ogórkowa z ziemniakami (7)
Kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem i cukrem (7); kompot
Actimel (7),Ciastka owsiane z żurawiną (1,7)

 

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.

Szkoła z klasą!