Jadłospis w przedszkolu

Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457

 13.01.2025 – 17.01.2025

Poniedziałek Chleb pszenny z masłem(1,7); schab wędzony(*); ogórek kiszony; herbata z cytryną; kiwi Zupa babuni (7,9);
pierożki raviolini z szynką i cebulką(1); surówka z kapusty kiszonej; kompot
Granola z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym(1,7);
Wtorek Chleb pszenny z masłem (1,7); twaróg  z rzodkiewką i szczypiorkiem(7); kawa zbożowa z mlekiem (1,7); banany Rosół z ryżem(1,3,9); kotlet drobiowy w panierce sezamowej(1,3,10);  ziemniaki; marchewka z groszkiem oprószana mąką(1,6,7); kompot Strucla z masłem(1,7); dżem 100% owoców; herbata ziołowa;
Środa Kasza manna na mleku (1,7); wek z masłem(1,7) Kiełbasa podsuszana*; pomidor; herbata z cytryną; śliwki suszone Zupa neapolitańska(1,7,9);
kluski na parze z sosem czekoladowym(1,3,7); woda z sokiem
Puree jabłkowe; Wafle ryżowe
Czwartek Chleb razowy z masłem (1,7); pasta z fileta z makreli w pomidorach(3,4); herbata owocowa; mandarynki Zupa pieczarkowa z ziemniakami(7,9); Gulasz cygański; kasza gryczana; surówka z ogórka kiszonego; kompot Deser tęczowy
Piątek Chleb orkiszowy z masłem (1,7); jajko w sosie jogurtowym(3,7); kakao(7) pomarańcze Barszcz ukraiński(1,7,9); paluszki rybne(1,3,4); ziemniaki; surówka z selera(7,9); kompot Jagodzianka(1,3,7); Herbata owocowa

20.01.2025-24.01.2025

Poniedziałek Chleb pszenny z masłem (1,7); polędwica sopocka*; ogórek kiszony, herbata z cytryną, morele suszone Zupa jarzynowa(6,7,9); Spaghetti bolognese(1,7); woda z sokiem Jogurt BIO(7)
Wtorek Kanapki wykonywane przez dzieci: chleb orkiszowy  z masłem(1,7); sałata zielona, papryka kolorowa; szynka z indyka*; jajko gotowane (3); szczypiorek; herbata owocowa; banan Rosół z makaronem(1,3,9); kotlet pożarski(1,7); ziemniaki; surówka z pekinki(3,7,8); kompot Ciastka kruche (1,3,7); Sok marchwiowo- owocowy
Środa Chleb pszenny z masłem (1,7); ser mozzarella(7); pomidor; kakao (7), melon Zupa porowa z lanym ciastem(1,3,7); filet saute(1); ziemniaki; bukiet warzyw; kompot Rogal z masłem(1,7); nutella(8)(wyrób własny); herbata owocowa
Czwartek Płatki owsiane na mleku(1,7); Chleb razowy z masłem (1,7); kabanosy*; pomidor; herbata z cytryną; mus owocowy Zupa pomidorowa z ryżem(7,9); Kluski śląskie(3); gulasz wołowy(1); kapusta czerwona; kompot Owocowy stół szwedzki
Piątek Chleb pszenny z masłem(1,7); pasta z łososia(3,4,7); kawa zbożowa z mlekiem(1,7); jabłko Zupa ogórkowa z ziemniakami(7,9); pierogi z serem i sosem truskawkowym(1,3,7); napój miodowo-cytrynowy Wek z masłem(1,7); jajko gotowane(3); rzodkiewka; herbata owocowa


Alergeny występujące w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy.

Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,

Szkoła z klasą!

Font Resize
Kontrast