Jadłospis w przedszkolu

22.05.2017-26.05.2017

Dzień Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Chleb pszenny i graham z masłem (1,3,7), ser twarogowy z rzodkiewką i szczypiorkiem (7), herbata z miodem i cytryną; rodzynki Zupa brokułowa z ziemniakami (1,7);Kopytka z sosem pieczarkowym (3,7);kompot Wek z masłem (1,7) i dżemem; Herbata owocowa z miodem
Wtorek Chleb pszenny i graham z masłem (1,7), frankfurterki na ciepło*, ketchup dla dzieci, herbata z miodem i cytryną; ananas Krupnik (1);Kotlet mielony (1,3), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej;kompot Mus owocowy; Herbatniki wielozbożowe (1,3,7)
Środa Chleb pszenny i graham z masłem (1,7), szynka gotowana*, sałata zielona, herbata z miodem i cytryną; jabłko Grochówka (6);Ryż na mleku (7) z cukrem, masłem i cynamonem;kompot Wafle tortowe z konfiturą wiśniową (1,6);Napój
cytrynowo – miodowy
Czwartek Płatki owsiane na mleku (1,7), wek z masłem (1,7), kiełbasa krakowska podsuszana*, rzodkiewka, herbata z miodem i cytryną; figi Rosół z kaszą manną (1); Bitki ze schabu, ziemniaki, bukiet warzyw z bułką tartą i masłem (1,7); kompot Kisiel; Chipsy owocowe
Piątek Chleb cebulowy z masłem (1,7), pasta z tuńczyka (3,4), herbata z miodem i cytryną; gruszki Barszcz zabielany z makaronem (1,3,7);Kotlet jajeczny (1,3),
ziemniaki, mizeria (7)kompot
Babka ucierana (1,3,7);Herbata owocowa z cukrem

15.05.2017 – 19.05.2017

Dzień Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek Chleb pszenny i graham z masłem (1,7), pasta jajeczna (3), szczypiorek, herbata z miodem i cytryną; jabłko Kapuśniak z ziemniakami,Makaron świderki z białym serem, miodem i masłem (1,7); kompot Koktajl jagodowy (7); Chrupki kukurydziane
Wtorek Kasza manna na mleku (1,7), szynka wiejska*, herbata z miodem i cytryną,winogrona Rosół z makaronem (1,3); Gulasz wołowy, kluski śląskie (1,3), kapusta czerwona; kompot Ciastka SANTE (1,7); herbata owocowa z miodem
Środa Bułka pszenna z masłem (1,7), żółty ser (7), papryka czerwona, herbata z miodem i cytryną; gruszka zupa babuni(7) (wielowarzywna), Paprykarz drobiowy, ryż brązowy; kompot Wafle tortowe z konfiturą,(1,6); herbata rumiankowa z miodem
Czwartek Chleb słonecznikowy z masłem (1,7);pasta z kiełbasy*(7); herbata z miodem i cytryną; żurawina Żurek; Jajko z sosem koperkowym (3), ziemniaki, surówka z marchwi; kompot Rogal z czekoladą (1,7); herbata owocowa z miodem
Piątek Chleb pszenny i graham z masłem (1,7), pomidor, szczypiorek; kakao z miodem;banan Zupa pomidorowa z makaronem kuleczka; Miruna smażona (1,3,4), ziemniaki, szpinak; kompot Kołocz z jabłkiem (1,3,7);
herbata owocowa z miodem

 

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.

Szkoła z klasą!