Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457
13.01.2025 – 17.01.2025
Poniedziałek | Chleb pszenny z masłem(1,7); schab wędzony(*); ogórek kiszony; herbata z cytryną; kiwi | Zupa babuni (7,9); pierożki raviolini z szynką i cebulką(1); surówka z kapusty kiszonej; kompot |
Granola z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym(1,7); |
Wtorek | Chleb pszenny z masłem (1,7); twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem(7); kawa zbożowa z mlekiem (1,7); banany | Rosół z ryżem(1,3,9); kotlet drobiowy w panierce sezamowej(1,3,10); ziemniaki; marchewka z groszkiem oprószana mąką(1,6,7); kompot | Strucla z masłem(1,7); dżem 100% owoców; herbata ziołowa; |
Środa | Kasza manna na mleku (1,7); wek z masłem(1,7) Kiełbasa podsuszana*; pomidor; herbata z cytryną; śliwki suszone | Zupa neapolitańska(1,7,9); kluski na parze z sosem czekoladowym(1,3,7); woda z sokiem |
Puree jabłkowe; Wafle ryżowe |
Czwartek | Chleb razowy z masłem (1,7); pasta z fileta z makreli w pomidorach(3,4); herbata owocowa; mandarynki | Zupa pieczarkowa z ziemniakami(7,9); Gulasz cygański; kasza gryczana; surówka z ogórka kiszonego; kompot | Deser tęczowy |
Piątek | Chleb orkiszowy z masłem (1,7); jajko w sosie jogurtowym(3,7); kakao(7) pomarańcze | Barszcz ukraiński(1,7,9); paluszki rybne(1,3,4); ziemniaki; surówka z selera(7,9); kompot | Jagodzianka(1,3,7); Herbata owocowa |
20.01.2025-24.01.2025
Poniedziałek | Chleb pszenny z masłem (1,7); polędwica sopocka*; ogórek kiszony, herbata z cytryną, morele suszone | Zupa jarzynowa(6,7,9); Spaghetti bolognese(1,7); woda z sokiem | Jogurt BIO(7) |
Wtorek | Kanapki wykonywane przez dzieci: chleb orkiszowy z masłem(1,7); sałata zielona, papryka kolorowa; szynka z indyka*; jajko gotowane (3); szczypiorek; herbata owocowa; banan | Rosół z makaronem(1,3,9); kotlet pożarski(1,7); ziemniaki; surówka z pekinki(3,7,8); kompot | Ciastka kruche (1,3,7); Sok marchwiowo- owocowy |
Środa | Chleb pszenny z masłem (1,7); ser mozzarella(7); pomidor; kakao (7), melon | Zupa porowa z lanym ciastem(1,3,7); filet saute(1); ziemniaki; bukiet warzyw; kompot | Rogal z masłem(1,7); nutella(8)(wyrób własny); herbata owocowa |
Czwartek | Płatki owsiane na mleku(1,7); Chleb razowy z masłem (1,7); kabanosy*; pomidor; herbata z cytryną; mus owocowy | Zupa pomidorowa z ryżem(7,9); Kluski śląskie(3); gulasz wołowy(1); kapusta czerwona; kompot | Owocowy stół szwedzki |
Piątek | Chleb pszenny z masłem(1,7); pasta z łososia(3,4,7); kawa zbożowa z mlekiem(1,7); jabłko | Zupa ogórkowa z ziemniakami(7,9); pierogi z serem i sosem truskawkowym(1,3,7); napój miodowo-cytrynowy | Wek z masłem(1,7); jajko gotowane(3); rzodkiewka; herbata owocowa |
Alergeny występujące w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy.
Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,