Jadłospis w przedszkolu

Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457

   11.03.2024 -15.03.2024

Poniedziałek Chleb pszenny z masłem (1,7);  jajko w sosie jogurtowym(3,7), herbata z cytryną; morele suszone Zupa neapolitańska(7,9); pierogi z owocami, masłem i cukrem(1,3,7);
woda z sokiem
Wek z masłem(1,7); kiełbasa pieczona*, ogórek konserwowy; herbata owocowa
Wtorek Chleb razowy z masłem (1,7), sałata zielona,  kiełbasa kminkowa*; herbata z cytryną, mandarynka Krupnik(1,9); pulpety w sosie pomidorowym(*,7); ziemniaki; brokuł; kompot Kasza manna na mleku z musem truskawkowym(1,7);
Środa Chleb razowy z masłem(1,7); twaróg z awokado(7); Kakao(7); jabłko Zupa z soczewicy(6,7); Gulasz cygański(1); Kasza bulgur(1);
ogórek kiszony;
woda z sokiem
Kisiel; wafle kukurydziane; banan
Czwartek Zupa mleczna z płatkami owsianymi(1,7); chleb pszenny z masłem(1,7); szynka (*);  rzodkiewka, herbata z cytryną; pomarańcza Rosół z ryżem(9); Kotlet drobiowy w panierce kukurydzianej(1,3); ziemniaki; surówka z pekinki(7); woda z sokiem Rogal z masłem(1,7); powidła śliwkowe*; Herbata owocowa
Piątek Chleb  pszenny z masłem (1,7); pasta z łososia(3,4); Kawa zbożowa z mlekiem(1,7); migdały(8) Zupa jarzynowa(7,9); Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-brokułowym(1,3,7); kompot Babka biszkoptowa(1,3,7); Sok owocowy

  18.03.2024 – 22.03.2024

Poniedziałek Chleb pszenny z masłem (1,7);szynka mielona (*); ogórek kiszony; herbata z cytryną; gruszka Zupa  z fasolką szparagową(1,6,7,9); Spaghetti bolognese(1,7); kompot Koktajl bananowo-jagodowy(7); herbatniki Be-be
Wtorek Kółeczka zbożowe z  mlekiem(1,7); wek z masłem(1,7); pomidor ze szczypiorkiem; herbata owocowa; jabłko Zupa porowa z lanym ciastem(1,3,9); Kotlet mielony(1,3); ziemniaki; marchewka z groszkiem oprószana mąką(1,6); woda z sokiem Banan popisany polewą czekoladową(7);
Środa Chleb  graham z masłem(1;7); parówki z szynki*; ketchup*; herbata z cytryną; melon Rosół z makaronem(1,3,9); Gulasz wołowy(1); kluski śląskie(3); kapusta czerwona; kompot Jogurt pitny (7); Chrupki kukurydziane
Czwartek Chleb razowy z masłem(1,7);  szynka kanapkowa (*) papryka czerwona; kawa zbożowa z mlekiem(1,7); mandarynki Zupa ogórkowa z ziemniakami(7,9), Ratatouille z mięsem drobiowym; ryż paraboliczny; kompot Drożdżówka(1,3,7); Napój miętowo-miodowy
Piątek Chleb pszenny z masłem(1,7); pasta z łososia(3,4); herbata z cytryną; kiwi Zupa pomidorowa z kuleczką(1,3,7,9); pulpety rybne w sosie koperkowym(1,3,4,7); ziemniaki; kapusta kiszona zasmażana(1); kompot Wek z masłem(1,7); ser żółty(7); rzodkiewka; herbata owocowa

Alergeny występujące w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy.

Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,

Szkoła z klasą!

Font Resize
Kontrast