Jadłospis w przedszkolu

Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457

27 .10.2025 – 31.10.2025

Poniedziałek Chleb pszenny z masłem (1,7); pasta z fileta z makreli w pomidorach (3,4); herbata owocowa; pomarańcza Zupa ryżowa(6); Chłopskie jadło(*);
kompot
Actimel(7);
chrupki kukurydziane kręcone;
Wtorek Zupa mleczna z płatkami ryżowymi(7); Chleb razowy z masłem(1,7); polędwica z indyka; ogórek; herbata z cytryną; ananas Rosół z makaronem(1,3,9); Pieczeń wieprzowa(1); ziemniaki, kapusta czerwona; woda z sokiem Kisiel z owocami liofilizowanymi;
ciastka kruche(1,3,7);
Środa Chleb pszenny z masłem (1), frankfurterki*; ketchup*; herbata z cytryną; kiwi Zupa jarzynowa(1,6,7); ratatouille z kurczakiem; ryż basmati; kompot Granola z serkiem waniliowym i sosem truskawkowym(1,7)
Czwartek Płatki kukurydziane z mlekiem(7); chleb orkiszowy z masłem (1), polędwica sopocka*; rzodkiewka; herbata z cytryną, gruszka Grochówka (6,9);
knedle ze śliwką, jogurtem, cynamonem i cukrem(3,7); Woda
Wek z masłem(1,7); pomidor; szczypiorek; herbata owocowa
Piątek Chleb pszenny z masłem (1,7); słodka rozpusta dla dzieci(7); kawa zbożowa  z mlekiem(1,7); banan Zupa z soczewicy(6,7); Kotlet rybny(1,3,4); Ziemniaki; colesław(7); Napój miodowo-cytrynowy Mus warzywno-owocowy; Wafle ryżowe

3.11.7025-7.11.2025

Poniedziałek  pszennyz masłem ziołowym(1); kiełbasa krakowska*; ogórek kiszony;  herbata z cytryną; melon Zupa ziemniaczana(*,9); raviolini z sosem serowo – brokułowym(1,7); kompot Kasza manna na mleku z sokiem(1,7);
Wtorek Kanapki wykonywane przez dzieci: Chleb orkiszowy z masłem(1,7), pomidor; ser żółty(7); ogórek; rzodkiewka; szynka*; kawa zbożowa z mlekiem(1,7); jabłko Zupa babuni(7);
risotto mięsno-warzywne(9); Woda z sokiem
Drożdżówka z serem (1,3,7); napój miodowo- cytrynowy
Środa Bułka pszenna(1,7); Sałata zielona; kiełbasa kminkowa*; herbata owocowa; pomarańcze Rosół z kaszą manną (1,9); bitki ze schabu(1); ziemniaki; surówka z fasolką szparagową(6); kompot Budyń(7); Podpłomyki zbożowe(1);
sok owocowy
Czwartek Strucla z masłem(1,7); miód; mleko(7); gruszka Zupa pomidorowa z makaronem(1,7,9);
zrazy (1,3,7,*); ziemniaki; surówka z pekinki z sosem czosnkowym(7);  kompot
Deser tęczowy;
Piątek Chleb pszenny z masłem(1); twaróg waniliowy(7); kakao(7); banan Barszcz ukraiński(1,6,7); Ryba smażona (3,4), ziemniaki, kapusta kiszona zasmażana (1), woda z cytryną Chleb pszenny z masłem(1,7); Wątrobianka*; ogórek kiszony; herbata owocowa

Alergeny występujące w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy, kmin rzymski.

Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,

Szkoła z klasą!

Font Resize
Kontrast