„Cieszę się, że jeżdżąc z wykładami po szkołach, robię coś pożytecznego, że może uda się zapobiec kolejnym wypadkom, ocalić komuś zdrowie albo nawet życie” – mówi pan Justyn Kołek.
W środowe przedpołudnie zawitał do naszej szkoły znany grzybiarz i grzyboznawca z Czernichowa. Pan Justyn współpracuje z wybitnymi naukowcami zajmującymi się badaniem grzybów, ukończył wielostopniowe kursy specjalistyczne, swoją wiedzę zgłębiał u najlepszych specjalistów Polskiej Akademii Nauk w Krakowie, w ośrodkach w Poznaniu i Łodzi, brał udział w wielu imprezach krajowych i międzynarodowych jako ekspert i zyskał zasłużoną sławę jako najlepszy znawca tematu. Prowadzi prelekcje dla dzieci, młodzieży i dorosłych, aby zwiększyć świadomość tego, jak niebezpieczne może być zbieranie grzybów, których jadalności nie jesteśmy pewni.
W czasie prelekcji dowiedzieliśmy się między innymi, na jakie elementy wyglądu grzybów należy zwrócić uwagę aby uniknąć pomyłki i odróżnić smaczne grzyby jadalne od podobnych im grzybów trujących, na podstawie jakich cech można rozpoznać śmiertelnie trującego grzyba, jak uniknąć zatrucia grzybami. Uświadomił nas, które wiadomości są mitami o grzybach a które to prawda. Uczulał, że grzyb trujący nie musi być piekący albo gorzki w smaku. Nieprawdą jest też, że jak grzyb jest nadgryziony przez ślimaka, to musi na pewno być jadalny. Na tablicach poglądowych wskazał nam najbardziej szkodliwe grzyby niszczące wątrobę, nerki, nawet serce.
Pan Justyn zwrócił również uwagę na to, żeby nie niszczyć grzybów trujących, ponieważ są one bardzo ważne dla ekosystemu lasu. Na pamiątkę wręczył nam zdjęcie najbardziej trującego grzyba – muchomora sromotnikowego, abyśmy na zawsze go zapamiętali.
Lekcja żywej przyrody bardzo się wszystkim podobała i na pewno przykłady prawdziwych historii przytoczonych przez pana Justyna na długo pozostaną w naszych głowach.
fajne, byłąm na tym bardzo ciekawie :) :rotfl:
fajne :) podobało mi się :)
Lekcja była bardzo interesująca. Wiadomości, które do nas dotarły były bardzo cenne. Bardzo ważna jest podstawowa wiedza na temat grzybów. Zwłaszcza w obliczu zagrożeń jakie niesie spożycie grzybów trujących.