Tęczowa sałatka Filipa i Oskara

Sałatka:

arbuz, grejfruty, pomidory malinowe, rukola, roszpunka radiccho, szpinak baby, suszone pomidory w oleju, pestki dyni, świeże zioła.

Arbuz, grejfrut oraz pomidory kroimy na niewielkie kawałki, sałaty rwiemy na kawałki, pozostałe składniki wrzucamy do sałatki.

Sos balsamico:

6 łyżek octu balsamicznego, 18 łyżek oleju, sól, pieprz, 4 łyżeczki miodu z tegorocznej pasieki, rozmaryn 2 łyżeczki musztardy dijon.

Ocet wlewamy do słoika, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy aż do rozpuszczenia soli. Następnie dodajemy musztardę i miód. Rozmaryn zalewamy wrzątkiem, aby stał się miękki, następnie dodać do sosu. Zakręcić słoik z sosem i potrząsać nim, aż do uzyskania pożądanego sosu.

Na koniec sałatkę polać sosem. Można podać ją w misie z arbuza, w miseczkach z grejfrutów lub w inny dowolny sposób. Smacznego!

Etapy przygotowania sałatki można oglądać na zdjęciach.

2013-08-25 14.59.43_wynik