Witaminy – dlaczego są takie ważne?

Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu. Umożliwiają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie.  Nie mogą zostać wytworzone w organizmie i muszą być przyjmowane z dietą. Jest wiele witamin i składników mineralnych, których nasz organizm potrzebuje. Jedząc każdego dnia różne produkty spożywcze, zwłaszcza włączając do diety owoce i warzywa oraz ziarna i produkty zbożowe, zdrowa osoba w każdym wieku może otrzymać dostateczną ilość witamin i składników mineralnych, pochodzących wyłącznie z diety.

Wszystkie witaminy dzieli się na dwie grupy:

  • rozpuszczalne w wodzie (wit. C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy, biotyna, cholina i kwas pongamowy – wit. B15) Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być cały czas dostarczane z pożywieniem, ponieważ nie mogą być magazynowane w organizmie.
  • rozpuszczalne w tłuszczach (wit. A, D, E, K) Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są  można szybko przedawkować ponieważ gromadzą się w organizmie tam gdzie tkanki są obfite w tłuszcz.

Jaką rolę pełnią poszczególne witaminy w naszym życiu, gdzie możemy je znaleźć i jak objawia się ich niedobór możesz przeczytać tu.