Jadłospis w przedszkolu

Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457

2 .06.2025 – 6.06.2025

Poniedziałek* Chleb pszenny z masłem (1,7); twaróg waniliowy(7); kakao(7); migdały (8) *z okazji Dnia Dziecka słodka niespodzianka Krupnik(1); kotlet mielony drobiowy(1,3); ziemniaki; surówka z marchewki z pomarańczą; kompot Strucla z masłem(1,7); Herbata owocowa
Wtorek Kanapki wykonywane przez dzieci: chleb orkiszowy z masłem(1,7); szynka*; ogórek; sałata zielona; pomidor; kawa zbożowa z mlekiem(1,7); truskawki Zupa pomidorowa z kuleczką(1,7,9); Chłopskie jadło (*); Woda z sokiem Koktajl malinowo-bananowy(7); Herbarbatniki(1);
Środa Płatki owsiane na mleku(1,7); Wek z masłem(1,7); pomidor ze szczypiorkiem; herbata owocowa; arbuz Kapuśniak(*,9); Paprykarz z kurczakiem; ryż biały; kompot Wafle ryżowe z powidłami śliwkowymi* sok owocowy
Czwartek Rogal z masłem i miodem(1,7); mleko(7); jabłko Rosół z makaronem(1,3,9); Bitki ze schabu(1); ziemniaki; bukiet warzyw; woda z sokiem Owoce popisane polewą czekoladową(7);
Piątek Bułka pszenna z masłem(1,7); ser żółty(7); rzodkiewka;
kawa zbożowa z mlekiem(1,7); melon
Zupa fasolowa(6,9); paluszki rybne(1,3,4); ziemniaki; surówka z kalarepy i ogórka; Woda z sokiem Wek z masłem szczypiorkowym(1,7); jajko gotowane(3); Herbata owocowa

9.06.2025-13.06.2025

Poniedziałek Chleb razowy z masłem (1,7); kiełbasa szynkowa*; papryka czerwona; herbata owocowa jabłko Zupa ziemniaczana(7); risotto mięsno-warzywne(9); Woda z sokiem Kasza manna na mleku z sokiem(7);
Wtorek Chleb pszenny z masłem (1,7);pasta jajeczna(3); herbata z cytryną; truskawki Rosół z ryżem(9); Gulasz wołowy(1); kluski śląskie(3); kapusta biała gotowana; kompot Budyń (7); sok owocowy; Paluchy kukurydziane
Środa Zupa mleczna z makaronem(1,7)’; Chleb pszenny z masłem(1,7); schab pieczony*; rzodkiewka; herbata z  cytryną, mus owocowy Zupa porowa z lanym ciastem(1,3,7);
kotlet drobiowy w panierce sezamowej(1,3,10); ziemniaki; mizeria(7); kompot
Deser tęczowy
Czwartek Zupa mleczna z płatkami jaglanymi (7);  Wek z masłem (1,7) kiełbasa podsuszana*, pomidor; herbata z cytryną, jabłko Żur śląski z kiełbasą(1,7,*); Jajko sadzone(3); ziemniaki; sałata zielona ze śmietaną(7); woda z sokiem Drożdżówka (1,3,7); Napój miodowo-cytrynowy
Piątek Chleb orkiszowy z masłem(1,7);  pasta z tuńczyka(3,4); herbata z cytryną; arbuz Zupa ogórkowa z ziemniakami(7,9);
kluski na parze z sosem truskawkowym(7); Woda z sokiem
Chleb pszenny z masłem(1,7); wątrobianka*; pomidor; herbata owocowa

Alergeny występujące w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy, kmin rzymski.

Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,

Szkoła z klasą!

Font Resize
Kontrast