Jadłospis w przedszkolu

Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457

 7.04.2025 – 11.04.2025

Poniedziałek Chleb pszenny z masłem (1,7); pasta serowo-jajeczna(3,7,10); kakao(7); gruszka Zupa neapolitańska(1,7,9); Kartacze z mięsem, szynką i cebulką(1,3);
surówka z kapusty kiszonej; kompot
Banan „popisany” polewą czekoladową(7);
Wtorek Chleb razowy z masłem ziołowym(1,7); schab pieczony*; sałata zielona; herbata owocowa; pomarańcza Zupa fasolowa(1,*); gulasz z pieczarką(1); kasza jęczmienna(1); surówka z ogórka kiszonego; kompot Granola z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym(1,7);
Środa Chleb orkiszowy z masłem(1,7); Serek wiejski z ogórkiem i szczypiorkiem; herbata owocowa; melon Zupa porowa z lanym ciastem(1,3,7); Kotlet pożarski(7);  ziemniaki; surówka colesław(7); woda z sokiem Strucla z masłem(1,7); herbata z cytryną
Czwartek Płatki owsiane na mleku (1,7); Chleb pszenny z masłem (1,7); kiełbasa krakowska*; pomidor; herbata z cytryną, kiwi Rosół z ryżem(9); Frytki z kurczaka(1); ziemniaki; mizeria(7); Woda z sokiem Galaretka z owocami; biszkopty(1,3,7)
Piątek Chleb pszenny z masłem(1,7); pasta z łososia(3,4); kawa zbożowa z mlekiem(1,7); jabłko Krem z kalafiora z grzankami(1); makaron ze szpinakiem i sosem serowo- brokułowym(1,7); woda z sokiem Jagodzianka(1,3,7); Herbata owocowa

14.04.2025-18.04.2025

Poniedziałek Chleb  razowy z masłem (1,7); frankfuterki grzane*, ketchup dla dzieci*; kawa zbożowa z mlekiem(1,7),  pomarańcza Zupa z fasolką szparagową(6); leczo*; chleb pszenny(1); Woda z sokiem Koktajl bananowo-malinowy(7); Wafle ryżowe
Wtorek Chleb pszenny z masłem(1,7), pasta z żółtego sera(3,7); herbata z cytryną, kiwi Zupa babuni(7); Ratatouille z kurczakiem; ryż; kompot Babeczka wielkanocna(1,3,7); Sok owocowy
Środa Chleb pszenny z masłem(1,7), pasta z tuńczyka (3,4,7); herbata z cytryną, jabłko Żurek wielkanocny(1,7,*); Jajko w sosie koperkowym(1,3,7); ziemniaki; marchewka baby; woda z sokiem Wek z masłem(1,7); ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa
Czwartek Zupa mleczna z makaronem(1,7); chleb pszenny z masłem(1,7); polędwica sopocka*; pomidor;  herbata z cytryną; gruszka Kapuśniak*; kasza jaglana z jabłkiem; woda z sokiem Kisiel ; herbatniki(1,3); mandarynka
Piątek Chleb pszenny z masłem i miodem (1,7); mleko(7); morele suszone Zupa kalafiorowa (7,9), Paluszki rybne(1,3,4); ziemniaki; szpinak(7); woda z sokiem Ciasteczko wiśniowe  z jogurtem (1,7); sok

Do każdej paczki z okazji Świąt Wielkanocnych dołączona zostaje niespodzianka.

Alergeny występujące w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy, kmin rzymski.

Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,

Szkoła z klasą!

Font Resize
Kontrast