Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457
7.04.2025 – 11.04.2025
Poniedziałek | Chleb pszenny z masłem (1,7); pasta serowo-jajeczna(3,7,10); kakao(7); gruszka | Zupa neapolitańska(1,7,9); Kartacze z mięsem, szynką i cebulką(1,3); surówka z kapusty kiszonej; kompot |
Banan „popisany” polewą czekoladową(7); |
Wtorek | Chleb razowy z masłem ziołowym(1,7); schab pieczony*; sałata zielona; herbata owocowa; pomarańcza | Zupa fasolowa(1,*); gulasz z pieczarką(1); kasza jęczmienna(1); surówka z ogórka kiszonego; kompot | Granola z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym(1,7); |
Środa | Chleb orkiszowy z masłem(1,7); Serek wiejski z ogórkiem i szczypiorkiem; herbata owocowa; melon | Zupa porowa z lanym ciastem(1,3,7); Kotlet pożarski(7); ziemniaki; surówka colesław(7); woda z sokiem | Strucla z masłem(1,7); herbata z cytryną |
Czwartek | Płatki owsiane na mleku (1,7); Chleb pszenny z masłem (1,7); kiełbasa krakowska*; pomidor; herbata z cytryną, kiwi | Rosół z ryżem(9); Frytki z kurczaka(1); ziemniaki; mizeria(7); Woda z sokiem | Galaretka z owocami; biszkopty(1,3,7) |
Piątek | Chleb pszenny z masłem(1,7); pasta z łososia(3,4); kawa zbożowa z mlekiem(1,7); jabłko | Krem z kalafiora z grzankami(1); makaron ze szpinakiem i sosem serowo- brokułowym(1,7); woda z sokiem | Jagodzianka(1,3,7); Herbata owocowa |
14.04.2025-18.04.2025
Poniedziałek | Chleb razowy z masłem (1,7); frankfuterki grzane*, ketchup dla dzieci*; kawa zbożowa z mlekiem(1,7), pomarańcza | Zupa z fasolką szparagową(6); leczo*; chleb pszenny(1); Woda z sokiem | Koktajl bananowo-malinowy(7); Wafle ryżowe |
Wtorek | Chleb pszenny z masłem(1,7), pasta z żółtego sera(3,7); herbata z cytryną, kiwi | Zupa babuni(7); Ratatouille z kurczakiem; ryż; kompot | Babeczka wielkanocna(1,3,7); Sok owocowy |
Środa | Chleb pszenny z masłem(1,7), pasta z tuńczyka (3,4,7); herbata z cytryną, jabłko | Żurek wielkanocny(1,7,*); Jajko w sosie koperkowym(1,3,7); ziemniaki; marchewka baby; woda z sokiem | Wek z masłem(1,7); ogórek zielony, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa |
Czwartek | Zupa mleczna z makaronem(1,7); chleb pszenny z masłem(1,7); polędwica sopocka*; pomidor; herbata z cytryną; gruszka | Kapuśniak*; kasza jaglana z jabłkiem; woda z sokiem | Kisiel ; herbatniki(1,3); mandarynka |
Piątek | Chleb pszenny z masłem i miodem (1,7); mleko(7); morele suszone | Zupa kalafiorowa (7,9), Paluszki rybne(1,3,4); ziemniaki; szpinak(7); woda z sokiem | Ciasteczko wiśniowe z jogurtem (1,7); sok |
Do każdej paczki z okazji Świąt Wielkanocnych dołączona zostaje niespodzianka.
Alergeny występujące w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy, kmin rzymski.
Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,