Warsztaty kiszenia kapusty w Kaniówce

piZap_1541414349028

Jesień obfituje w wiele zwyczajów związanych z pracami polowymi na gospodarstwie. Połowa października to najlepszy czas kiszenia kapusty na zimę. Była ona od wieków chętnie spożywana na polskich dworach szlacheckich a bigos z kiszonej kapusty najlepiej smakował po udanych łowach.   Uczniowie klas V naszej szkoły w ramach edukacji regionalnej wzięli udział w warsztatach organizowanych przez panie z KGW w Piasku. Niezastąpiona Pani Helenka Fuchs w stroju regionalnym  opowiadała jak to „pierwej bywało” począwszy od zbioru płodów rolnych aż po ich przechowywanie w okresie zimowym. Następnie uczniowie osobiście deptali kapustę oraz mieli okazję zakisić ją w słoiku. Przemiłą niedpodzianką okazała się degustacja kapusty zasmażanej oraz surowki.  Pozytywne zaskoczenie i zadowolenie uczniow jest dowodem na to że tradycje i zwyczaje naszego regionu  cieszą się coraz większym zainteresowaniem.                     20181030_12335820181030_120858

Serdeczne podziękowania za pomoc i przygotowanie dla Pani Sołtys Barbary Psik, Bernadety Grolik, Jowity Broncel, Małgorzaty Anderko, Sabiny Staisz.