Jadłospis w przedszkolu

Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457

  17.06.2024 -21.06.2024

Poniedziałek Kółeczka miodowe z mlekiem(1,7); chleb pszenny z masłem(1,7),jajko gotowane(3); herbata z cytryną; marchewka Zupa ogórkowa (7,9); racuchy z jabłkiem (1,3,7) woda z sokiem Smoothie truskawkowo-bananowe
Wtorek Chleb razowy z masłem(1,7); frankfurterki grzane*; ketchup*; herbata owocowa; morele Zupa kalarepowa(1,7,9); Gulasz wieprzowy z warzywami(9); kasza jęczmienna(1); kompot Budyń (7); paluchy kukurydziane; sok owocowy
Środa Chleb pszenny z masłem(1;7); kiełbasa kminkowa*; papryka czerwona; herbata z cytryną; arbuz Rosół z lanym ciastem(1,3,9); filet saute(1); ziemniaki; mizeria(7); woda z sokiem Babeczka biszkoptowa(1,3,7); lemoniada
Czwartek Bułka pszennaz masłem(1,7); ser  żółty (7); rzodkiewka; kawa zbożowa z mlekiem(1,7); jabłko  Krupnik(1,9); Pulpety w sosie pomidorowym(1,7); ziemniaki; surówka z pekinki(7); kompot Mus warzywno-owocowy; wafle ryżowe
Piątek Chleb razowy z masłem(1,7);  pasta z tuńczyka(3,4,*); herbata z cytryną; truskawki Zupa z botwinką(7,9); makaron ze szpinakiem i sosem serowo-brokułowym(1,7); woda z sokiem Wek z masłem(1,7); pomidor ze szczypiorkiem; herbata owocowa

  24.06.2024 – 28.06.2024

Poniedziałek Chleb razowy z masłem (1,7);
polędwica sopocka*; pomidor koktajlowy; kakao(7), jabłko
Zupa z fasolką szparagową(6,7,9); Kartacze z mięsem; szynką i cebulką(1,*); surówka z ogórka kiszonego małosolnego; kompot Koktajl z gruszki i banana
Wtorek Kanapki z warzywami wykonywane przez dzieci: Chleb orkiszowy  z masłem (1,7); sałata zielona; pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony; papryka czerwona; herbata z cytryną;  ufo Rosół z makaronem(1,3,9); podudzie z kurczaka; ziemniaki; surówka z marchwi z pomarańczą; kompot Kasza manna na mleku z sokiem malinowym(1,7);
Środa Chleb pszenny z masłem ziołowym(1,7); kiełbasa podsuszana*; herbata z cytryną; banan Zupa porowa z lanym ciastem (1,3,7,9); bitki ze schabu(1,3); ziemniaki; surówka z kalarepy i ogórka;woda z sokiem Rogal z masłem(1,7); mleko(7)
Czwartek Płatki owsiane na mleku; wek z masłem (1,7); szynka drobiowa*; sałata zielona ; herbata owocowa, melon Krem z cukinii(1,9); Risotto mięsno-warzywne(9); woda Granola z serkiem waniliowym i sosem truskawkowym (1,7);
Piątek Chleb pszenny z masłem (1,7); jajko w sosie jogurtowym(3,7); herbata z cytryną; arbuz Zupa pieczarkowa z kuleczką (1,7,9); Kotlet rybny(1,3,4); ziemniaki; młoda kapusta zasmażana(1); woda z cytryną Actimel(7);
rurka maślana(1,7);

Alergeny występujące w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy.

Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,

Szkoła z klasą!

Font Resize
Kontrast