Obrazki
ŚWIATOWY DZIEŃ ŚWIADOMOŚCI AUTYZMU
AUTYZM W POLSCE autorstwa Agnieszka Pocielej
Zajęcia otwarte z języka francuskiego
W czwartkowe popołudnie, 25 października w naszej szkole można było usłyszeć francuskie śpiewy i konwersacje. Wszystko to za sprawą Ósmoklasistów, którzy przygotowali występ dla swoich Rodzin. Zaprezentowali swoje umiejętności aktorskie i językowe.
Spotkaliśmy samego Napoleona Bonaparte, ekscentrycznego Yves Saint Laurent, charyzmatyczną Coco Chanel oraz najpiękniejsze modelki, prezentujące wieczorową kolekcję Haute Couture.
Podsłuchaliśmy o czym rozmawiają w kawiarni piękne paryżanki. Stylową taksówką zwiedziliśmy stolicę Francji, gdzie spotkaliśmy typowego Francuza i świetnego mima. Przyglądaliśmy się również znakomitej grze w „boules”. Podziwialiśmy przy pracy wyśmienitych kucharzy ze szkoły Cordon Bleu!
Nie zabrakło sław ze świata sportu! Zaszczycili nas swoją obecnością Alberto Tomba oraz Zinédine Zidane.
Na zakończenie spotkania uczniowie wraz z Rodzicami rozwiązali quiz językowy i skosztowali specjałów kuchni francuskiej.
Gratuluję Uczniom udanego występu! Zaś wszystkim Gościom serdecznie dziękuję za przybycie.
Merci beaucoup
SZTAFETOWE BIEGI PRZEŁAJOWE – ZWYCIĘSTWO NASZYCH DZIEWCZĄT
W dniu 19 października w Łące odbyły się sztafetowe biegi przełajowe na szczeblu powiatu i rejonu (powiat pszczyński i cieszyński). Do zawodów awansowała sztafeta naszych dziewcząt po zdobyciu I MIEJSCA we wcześniej rozgrywanych biegach na szczeblu naszej gminy. Startowały w składzie: Magdalena Baniak, Wiktoria Sołtys, Aleksandra Baniak, Anna Bąk, Amanda Rozmus, Daria Szłapa. Tym razem udało się dziewczętom powtórzyć swój sukces. Stanęły na I MIEJSCU podium, co dało im zasłużony awans do zawodów wojewódzkich!!! Gratulacje i wielkie podziękowania za ducha walki i ogromny wysiłek każdej z dziewcząt w tak wyczerpującej konkurencji.
Wizyta w piekarni kl.III d
„Z wizytą w piekarni ”
Wyjście do piekarni było poprzedzone lekcjami o tematyce „Skąd się bierze chleb”, na których uczniowie mogli zapoznać się z procesem powstawania pieczywa, do czego służą różne produkty, co można
z nich zrobić oraz jak ważne miejsce zajmuje w piramidzie żywienia chleb zwłaszcza ciemny.
Podczas wizyty w piekarni uczniowie zapoznali się z poszczególnymi fazami pieczenia chleba. Na zakończenie wizyty zostali poczęstowani pysznymi pączkami i bułeczkami.
Serdecznie dziękujemy państwu Urbańczyk za gościnność i bardzo
miłą atmosferę .
MIĘDZYNARODOWY KONKURS MATEMATYCZNY „KANGUR” JUŻ ZA NAMI!
16 marca uczniowie naszego zespołu wzięli udział w Międzynarodowym Konkursie Matematycznym „Kangur”. 56 uczniów z klas II – VI zmagało się z zadaniami wymagającymi ogromnego skupienia i wytrwałości. Konkurs miał charakter jednorazowego testu, na który uczniowie mieli 75 minut. Zadania były złożone, nieszablonowe obejmujące szeroki zakres umiejętności i wiedzy matematycznej. Międzynarodowy konkurs jest w chwili obecnej najbardziej masową imprezą matematyczną na świecie. Teraz pozostaje długie oczekiwanie na wyniki. Trzymamy kciuki i życzymy jak największej ilości wyróżnień i wyników b. dobrych.