Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457
10.02.2025 – 14.02.2025
Poniedziałek | Chleb pszenny z masłem (1,7), serek waniliowy (7); kakao(7); jabłko | Zupa ogórkowa z ziemniakami(7,9); Kartacze z mięsem, szynką i cebulką(1,3); surówka z kapusty kiszonej; kompot | Wafle ryżowe; Mus owocowy; |
Wtorek | Kanapki wykonywane przez dzieci: Chleb orkiszowy z masłem (1,7), szynka*; sałata zielona; ser żółty(7); papryka; ogórek kiszony; roszponka; herbata owocowa; mandarynki | Rosół z kaszą manną(1,9); Kotlet mielony(1,3,7); ziemniaki; marchewka z groszkiem oprószana mąką(1,6,7); kompot | Granola z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym(1,7); |
Środa | Chleb pszenny z masłem(1,7); kiełbasa kminkowa*; pomidor; herbata owocowa; kiwi | Krupnik (1,9); frytka z kurczaka(1,3); sos salsa roja; ryż paraboliczny; surówka z pekinki(6,7); woda z sokiem | Babka biszkoptowa(1,3,7); Sok Kubuś Immuno |
Czwartek | Miodowe kuleczki zbożowe z mlekiem(7); Rogal z masłem (1,7); herbata z cytryną; pomarańcza | Zupa fasolowa(6); Kasza jaglana z jabłkiem, amarantusem i chia(7);kompot | Banan popisany polewą czekoladową(7); |
Piątek | Chleb pszenny z masłem(1,7); pasta jajeczna(3,7); kawa zbożowa z mlekiem(1,7),morele suszone | Zupa pieczarkowa z kuleczką(1,7); pulpety rybne w sosie pomidorowym(1,3,4,7); ziemniaki; bukiet warzyw; woda z sokiem | Wek z masłem(1,7); wątrobianka*; ogórek kiszony; herbata owocowa |
17.02.2025-21.02.2025
Poniedziałek | Chleb pszenny z masłem (1,7); polędwica sopocka*; pomidor, herbata z cytryną, orzechy nerkowca(8) | Zupa jarzynowa(7,9); racuchy z jabłkiem(1,7); kompot | Actimel(7); Chrupki kukurydziane |
Wtorek | Płatki kukurydziane z mlekiem(7); chleb orkiszowy z masłem(1,7);kiełbasa pieczona*; ogórek zielony; herbata owocowa; banan | Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym(1,7); udziec z kurczaka; ziemniaki; marchewka baby; woda z sokiem | Ciastka kruche (1,3,7); Sok pomarańczowy |
Środa | Chleb pszenny z masłem (1,7); ser żółty(7); sałata zielona; herbata owocowa, melon | Rosół z lanym ciastem(1.3); filet saute(1); ziemniaki; kapusta czerwona; kompot | Owocowy stół szwedzki |
Czwartek | Chleb pszenny z masłem (1,7); Pasta z tuńczyka(3,4); herbata z cytryną; pomarańcza | Zupa z fasolką szparagową(1,6,9); Gulasz z warzywami(9); kasza bulgur(1); Woda z sokiem | Koktajl bananowy(7); Biszkopty(1,3) |
Piątek | Strucla z masłem(1,7); nutella(8)(wyrób własny); kakao(7); jabłko | Zupa pomidorowa z kuleczką(1,3,9); kopytka(1,3); sos pieczarkowy(1); surówka z kapusty kiszonej; kompot | Wek z masłem(1,7); jajko gotowane(3); rzodkiewka; herbata owocowa |
24.02.2025-28.02.2025
Poniedziałek | Chleb razowy z masłem(1,7); szynka pieczona*; papryka; herbata z cytryną; pomarańcza | Zupa babuni(7); Makaron z serem, masłem i cukrem(1,7); kompot | Chleb pszenny z masłem(1,7); pomidor, szczypiorek; herbata z sokiem |
Wtorek | Chleb pszenny z masłem ziołowym(1,7); Szynka wiejska*; herbata z cytryną ; jabłko | Rosół z kaszą manną(1,9), kotlet drobiowy w panierce kukurydzianej(1,3); ziemniaki; Surówka z selera(7,9); Woda z sokiem | Jogurt owocowy(7) |
Środa | Chleb pszenny z masłem (1,7); pasta z fileta z makreli w pomidorach(3,4); herbata owocowa gruszka | Zupa z brukselką(7,9); gulasz wieprzowy(1); kasza gryczana; ogórek kiszony; kompot | Budyń(7); sok, chrupki kukurydziane kręcone |
Czwartek | Płatki owsiane na mleku(1,7); wek z masłem(1,7); szynka z kurczaka*; rzodkiewka; herbata z cytryną; mandarynki | Zupa porowa z lanym ciastem(1,7,9);Jajko sadzone(3); sos koperkowy(7); ziemniaki; surówka z marchewki(7); woda z sokiem | Pączek(1,3); herbata owocowa |
Piątek | Chleb pszenny z masłem (1,7), serek wiejski ze szczypiorkiem(7); kawa zbożowa z mlekiem(1,7), banan | Barszcz z makaronem(1,7,9), paluszki rybne(1,3,4); ziemniaki; szpinak(7); kompot |
Wafle ryżowe w polewie malinowej (7); napój miodowo-cytrynowy |
3.03.2025-7.03.2025
Poniedziałek | Chleb pszenny z masłem (1,7); kiełbasa kminkowa*; pomidor; herbata z cytryną; figi suszone | Kapuśniak(9); Ratatouille z kurczakiem; ryż brązowy; kompot | Kasza manna na mleku z sokiem(1,7); |
Wtorek | Bułka z masłem (1,7); ser żółty(7); rzodkiewka; kawa zbożowa z mlekiem(1,7); herbata z cytryną, pomarańcza | Rosół z makaronem(1,3,9); bitki ze schabu(1); ziemniaki; colesław(7); woda z sokiem | Deser tęczowy; |
Środa | Chleb pszenny z masłem(1,7); pasta serowo-ogórkowa(3,7); kakao(7); mandarynka | Zupa z kalarepą(7,9); ryż z jabłkiem(7); kompot |
Wek z masłem(1,7); dżem niskosłodzony 100% owoców*; herbata ziołowa |
Czwartek | Chleb orkiszowy z masłem (1,7); pasta z łososia(3,4); herbata owocowa; gruszka | Zupa gulaszowa(1,3); Jajko gotowane(3); sos koperkowy(1,7); ziemniaki; surówka z marchewki z pomarańczą; kompot | Jogurt Skyr(7); Chrupki kukurydziane; |
Piątek | Płatki kukurydziane z mlekiem (7), wek z masłem (1,7); pomidor ze szczypiorkiem ; herbata z cytryną, banan | Zupa pomidorowa z lanym ciastem(1,3,7,9); Kotlet rybny(1,3,4); ziemniaki; kapusta kiszona zasmażana(1); Napój miodowo-cytrynowy | Ciastka kruche(1,3,7);Mus owocowy |
Alergeny występujące w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy.
Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,