Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457
15.07.2024 – 19.07.2024
Poniedziałek | Chleb pszenny z masłem (1,7); twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem(7); herbata owocowa; gruszka | Zupa ogórkowa z ziemniakami(7,9); racuchy z jabłkiem(1,3,7); Woda z sokiem | Banan „popisany” polewą czekoladową(7) |
Wtorek | Płatki kukurydziane z mlekiem(7);chleb pszenny z masłem(1,7); kiełbasa kminkowa*; rzodkiewka; herbata z cytryną; kalarepa | Zupa neapolitańska(1,7,9) Zrazy(*,3); ziemniaki; marchewka z groszkiem(1,6,7); woda z sokiem | Owocowy stół szwedzki |
Środa | Chleb razowy z masłem (1,7); serek wiejski ze szczypiorkiem(7); kakao(7); nektaryny | Rosół z lanym ciastem(1,3,9); Udźce drobiowe; ziemniaki; sałata zielona ze śmietaną(7); kompot | Rogal z masłem
i dżemem 100% owoców (*,1,7); herbata owocowa |
Czwartek | Chleb pszenny z masłem(1,7); pasta z tuńczyka(3,4); herbata z cytryną; jabłko | Zupa jarzynowa(7,9); Bitki ze schabu(1); ziemniaki; bukiet warzyw; kompot | Actimel(7); ciasteczko zbożowe(1) |
Piątek | Kanapki wykonywane przez dzieci: Chleb razowy z masłem (1,7); ogórek, rzodkiewka; papryka czerwona; ser żółty(7); herbata owocowa; ufo | Zupa koperkowa z ryżem(7,9); kotlet jajeczny (1,3); ziemniaki, mizeria(7); kompot | Mus warzywno-owocowy; wafle ryżowe ze słonecznikiem |
22.07.2024 -26.07.2024
Poniedziałek | Chleb pszenny z masłem (1,7), frankfurterki grzane*; ketchup dla dzieci*; herbata z cytryną; melon | Zupa porowa z lanym ciastem(1,3,7); Kartacze z mięsem, szynką i cebulką(1,3,*); surówka z kapusty kiszonej; woda z sokiem | Rurka maślana(1,7); Koktajl bananowo- truskawkowy(7); |
Wtorek | Bułka pszenna z masłem(1,7); sałata zielona; polędwica sopocka*; herbata z cytryną; kaki | Zupa ryżowa(6); pulpety w sosie pomidorowym(1,3); ziemniaki; fasolka szparagowa(6); kompot | Budyń (7); biszkopty(1,7); sok owocowy |
Środa | Chleb pszenny z masłem(1,7); słodka rozpusta dla dzieci (7); kakao(7); arbuz | Zupa babuni(7); gulasz wołowy(1); kasza jęczmienna(1); ogórek konserwowy*; kompot | Chleb razowy z masłem(1,7); kiełbasa krakowska*; ogórek zielony; herbata ziołowa |
Czwartek | Płatki owsiane na mleku (1,7); Wek z masłem ziołowym(1,7); szynka wiejska*; herbata z cytryną, marchewka | Rosół z makaronem(1,3,9); Kotlet drobiowy(1,3); ziemniaki; surówka z kalarepy i ogórka; woda z sokiem | Kisiel; wafle ryżowe podlane jogurtem z malinami(7); |
Piątek | Chleb razowy z masłem(1,7); jajko w sosie jogurtowym (3,7); kawa zbożowa z mlekiem(1,7); banan | Zupa pomidorowa z makaronem(1,7,9); Pulpety rybne w sosie koperkowym(1,3,4); ziemniaki; marchewka baby; woda z cytryną | Babeczka biszkoptowa(1,3,7); lemoniada |
29.07.2024-31.07.2024
Poniedziałek | Chleb razowy z masłem (1,7); ser żółty(7); pomidor; herbata z cytryną, jabłko | Zupa wielowarzywna (7,9); spaghetti bolognese(1,7); kompot | Chrupki kukurydziane; puree jabłkowe |
Wtorek | Chleb pszenny z masłem(1,7); szynka*; sałata zielona; herbata z cytryną; morele | Zupa kalarepowa (1,7,9); filet saute(1); ziemniaki; surówka z pekinki(7); Woda z sokiem | Kasza manna na mleku z sokiem(1,7); |
Środa | Chleb pszenny z masłem(1,7); jajecznica(3,7); kawa zbożowa z mlekiem(1,7); arbuz | Zupa z botwinki(7); paprykarz drobiowy(1); ryż paraboliczny; woda z sokiem | Słodki stół obfitości(1); sok owocowy |
Alergeny występujące w posiłkach
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy.
Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,