Jadłospis w przedszkolu

Intendent – Sylwia Malcharek tel. 600 530 457

  15.07.2024 – 19.07.2024

Poniedziałek Chleb pszenny z masłem (1,7); twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem(7); herbata owocowa; gruszka Zupa ogórkowa z ziemniakami(7,9); racuchy z jabłkiem(1,3,7); Woda z sokiem Banan „popisany” polewą czekoladową(7)
Wtorek Płatki kukurydziane z mlekiem(7);chleb pszenny z masłem(1,7); kiełbasa kminkowa*; rzodkiewka; herbata z cytryną; kalarepa Zupa neapolitańska(1,7,9) Zrazy(*,3); ziemniaki; marchewka z groszkiem(1,6,7); woda z sokiem Owocowy stół szwedzki
Środa Chleb razowy z masłem (1,7); serek wiejski ze szczypiorkiem(7); kakao(7); nektaryny Rosół z lanym ciastem(1,3,9);  Udźce drobiowe; ziemniaki; sałata zielona ze śmietaną(7); kompot Rogal  z masłem

i dżemem 100% owoców (*,1,7); herbata owocowa

Czwartek Chleb pszenny z masłem(1,7); pasta z tuńczyka(3,4); herbata z cytryną; jabłko Zupa jarzynowa(7,9); Bitki ze schabu(1); ziemniaki; bukiet warzyw; kompot Actimel(7); ciasteczko zbożowe(1)
Piątek Kanapki wykonywane przez dzieci: Chleb razowy z masłem (1,7); ogórek, rzodkiewka; papryka czerwona; ser żółty(7); herbata owocowa; ufo Zupa koperkowa z ryżem(7,9); kotlet jajeczny (1,3); ziemniaki, mizeria(7); kompot Mus warzywno-owocowy; wafle ryżowe ze słonecznikiem

22.07.2024 -26.07.2024

Poniedziałek Chleb pszenny z masłem (1,7), frankfurterki grzane*; ketchup dla dzieci*; herbata z cytryną; melon Zupa porowa z lanym ciastem(1,3,7); Kartacze z mięsem, szynką i cebulką(1,3,*); surówka z kapusty kiszonej; woda z sokiem Rurka maślana(1,7); Koktajl bananowo- truskawkowy(7);
Wtorek  Bułka pszenna z masłem(1,7); sałata zielona; polędwica sopocka*; herbata z cytryną; kaki Zupa ryżowa(6); pulpety w sosie pomidorowym(1,3); ziemniaki; fasolka szparagowa(6); kompot Budyń (7); biszkopty(1,7); sok owocowy
Środa Chleb pszenny z masłem(1,7); słodka rozpusta dla dzieci (7); kakao(7); arbuz Zupa babuni(7); gulasz wołowy(1); kasza jęczmienna(1); ogórek konserwowy*; kompot Chleb razowy z masłem(1,7); kiełbasa krakowska*; ogórek zielony; herbata ziołowa
Czwartek Płatki owsiane na mleku (1,7); Wek z masłem ziołowym(1,7); szynka wiejska*;  herbata z cytryną, marchewka Rosół z makaronem(1,3,9); Kotlet drobiowy(1,3); ziemniaki; surówka  z kalarepy i ogórka; woda z sokiem Kisiel; wafle ryżowe podlane jogurtem z malinami(7);
Piątek Chleb razowy z masłem(1,7); jajko w sosie jogurtowym (3,7); kawa zbożowa z mlekiem(1,7); banan Zupa pomidorowa z makaronem(1,7,9); Pulpety rybne w sosie koperkowym(1,3,4); ziemniaki; marchewka baby; woda z cytryną Babeczka biszkoptowa(1,3,7); lemoniada

29.07.2024-31.07.2024

Poniedziałek Chleb razowy z masłem (1,7); ser żółty(7); pomidor; herbata z cytryną, jabłko Zupa wielowarzywna (7,9); spaghetti bolognese(1,7); kompot Chrupki kukurydziane; puree jabłkowe
Wtorek Chleb pszenny z masłem(1,7); szynka*; sałata zielona; herbata z cytryną; morele Zupa kalarepowa (1,7,9); filet saute(1); ziemniaki; surówka z pekinki(7); Woda z sokiem Kasza manna na mleku z sokiem(1,7);
Środa Chleb pszenny z masłem(1,7); jajecznica(3,7); kawa zbożowa z mlekiem(1,7); arbuz Zupa z botwinki(7); paprykarz drobiowy(1); ryż paraboliczny; woda z sokiem Słodki stół obfitości(1); sok owocowy

Alergeny występujące w posiłkach

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, czarnuszka, cukier waniliowy.

Napoje słodzimy cukrem białym, cukrem trzcinowym, sokiem i miodem.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę,

Szkoła z klasą!

Font Resize
Kontrast