Jadłospis

05.06.-09.06.2017

Poniedziałek Zupa jarzynowa z pulpecikami  (3,7) Ryż biały na mleku (7), sos truskawkowy (7); woda z sokiem, chrupki kukurydziane
Wtorek Rosół z ryżem Udziec z indyka, sos (7), ziemniaki, buraki gotowane; kompot
Środa Bigos z chlebem (1); woda z sokiem
Czwartek Zupa neapolitańska z makaronem (1,7) Kasza bulgur (1), gulasz wieprzowy, sałatka z ogórka kiszonego; kompot
Piątek Zupa pieczarkowa z ryżem Jajko sadzone (3), młode ziemniaki z koperkiem, kefir (7)

 

29.05.-02.06.2017

Poniedziałek Zupa ogórkowa z ziemniakami (7) Łazanki z kiełbasą (1,3); kompot
Wtorek Zupa kalarepowa z ziemniakami (7) Kluski na parze (1,3,7), sos czekoladowy (7); kompot
Środa Zupa pomidorowa z kuleczką (1,3,7) Kotlet drobiowy (1,3), ziemniaki, mizeria (7) LODY !!!
Czwartek Kiełbaska z cebulką*, pieczywo (1), ketchup; sok
Piątek Zupa koperkowa z makaronem (1,7) Kotlet rybny (1,3), ziemniaki, kapusta młoda gotowana; kompot

 

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki
  12. Łubin
  13. Mięczaki

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

7 myśli nt. „Jadłospis”

  1. Bardzo dziękuję za zamieszczenie jadłospisu. Ułatwia mi to życie.
    Zauroczona Mama

  2. Ale w tej szkole podajecie nie dobre jedzenie! Zacznijcie je doprawiać!

  3. Od kiedy nastała nowa Pani Intendentka to jadłospis opiera się o kapustę kiszoną, bigosy, kapuśniaki, fasolówki, fasolki po bretońsku, grochówki. Czy to jest jadłospis taki pożywny dla dzieci , bo ciężko strawny napewno. Czy ktoś wogóle panuje nad zapędami Pani intendentki skupiającymi się na ciężkostrawnym gotowaniu????? Moja córka ostatnimi czasy mało co zje na stołówce.

    1. Witam. Dziękuję za wszelkiego rodzaju uwagi dotyczące jadłospisu, żałuję jednak, że nie ma Pani odwagi podpisać się imieniem i nazwiskiem Frown Jestem otwarta na wszelkiego rodzaju propozycje z Państwa strony odnośnie ustalenia jadłospisów. Serdecznie zapraszam na rozmowę na w/w temat. Proszę jednak pamiętać o pewnych zasadach: Panie z kuchni gotują dziennie dla 300 dzieciaków, a każdy z nich ma inne upodobania smakowe, inne przyzwyczajenia z domu (bywa, że pewnych potraw W OGÓLE nie zna!) szkoła czy przedszkole uczy go nowych smaków, które się przyjmą bądź nie Smile ; koszt obiadów musi być wzięty pod uwagę (przyzna Pani, że nie jest wysoki w porównaniu z kateringiem w szkole w Jastrzębiu, gdzie obiad kosztuje 7-8 zł.) Pani córka nie jest zmuszona do jedzenia obiadów w szkole. Jak mówi stare przysłowie „Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził”. Raz jeszcze serdecznie zapraszam. Pozdrawiam i życzę miłego dnia. Sylwia

Możliwość komentowania jest wyłączona.

Szkoła z klasą!